Verzekeringen

Belangenconflictenbeleid

Brandverzekering

Je moet verplicht een brandverzekering aan nieuwwaarde afsluiten voor je woning. Je kiest zelf bij welke verzekeraar je dat doet.

Belangrijk: je moet een brandverzekering hebben voordat je je akte bij de notaris tekent. Zonder brandverzekering kan je leningsakte niet doorgaan. 

Als je later tijdens de looptijd van je lening niet meer verzekerd bent, dan kan de VMSW de lening volledig vervroegd opeisen.

Schuldsaldoverzekering

Een schuldsaldoverzekering raden we sterk aan, maar is niet langer verplicht. Deze verzekering betaalt jouw lening (of het verzekerde gedeelte) terug als je overlijdt. Anders moeten jouw nabestaanden zelf de lening verder afbetalen, wat kan leiden tot een verkoop van de woning als zij de lening niet kunnen afbetalen. 

Je neemt de verzekering bij een verzekeraar naar keuze. De verzekeraar is verplicht om bij de berekening van de premie rekening te houden met een technische rentevoet. Die technische rentevoet moet gelijk zijn aan 4/3 van de referentierentevoet van je lening. Dit komt overeen met de maximale rentevoet in de loop van je lening.  

Verzekering gewaarborgd wonen

We raden je aan om een Verzekering Gewaarborgd Wonen aan te vragen bij Wonen-Vlaanderen. Dit is een gratis verzekering die je helpt om de lening aan de VMSW terug te betalen als je ziek wordt of als je jouw job verliest. 

Je kan nagaan op de website van Wonen-Vlaanderen aan welke voorwaarden je moet voldoen en hoe je de aanvraag moet regelen. Vraag de verzekering aan binnen het jaar na de verlijden van de leningsakte. 

De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) moet een deel van het aanvraagformulier invullen, omdat zij jou de lening geeft. Bezorg dat deel van het formulier aan verzekeringen@vmsw.be. Zij bezorgen het jou ingevuld terug.